Czego nauczyli Cię sąsiedzi? Mówienia „dzień dobry”, współpracy, pomocy? Sąsiedzi Andronów nauczyli nas rzemieślniczego kunsztu i pasji do pszczelarstwa. Zobacz, jak Mariusz z Pasieki Kamionek, położonej na błoniach Parku Skaryszewskiego, w sąsiedztwie Androny, Kawiarnia i Specialitesy pokazał nam, czym jest prawdziwy, naturalny miód, jakie są rodzaje miodu i z czym najlepiej komponuje się „płynne złoto”!
Rodzaje miodu
Sposób, w jaki powstaje miód wpływa nie tylko na jego właściwości zdrowotne, ale także na kolor, aromat i smak. Na początek warto zrozumieć, skąd bierze się naturalny miód. Miód to naturalna, słodka substancja wytwarzana przez pszczoły miodne z nektaru kwiatów roślin miododajnych lub soku pozyskiwanego z pomocą innych owadów – jak w przypadku miodu spadziowego.
Zależnie od nektaru lub soku wyróżnić można miód spadziowy, miód akacjowy, miód lipowy, miód wielokwiatowy i wiele więcej. Każdy z miodów ma unikalny smak, aromat i właściwości.
Co wyróżnia miód spadziowy? Miód spadziowy to wyrób, który powstaje ze spadzi drzew, czyli soku drzewnego zbieranego przez mszyce i czerwce, żerujące na drzewach liściastych i iglastych. Pszczoły zbierają i przetwarzają wydzielinę, by powstał z niej miód. Miód spadziowy wyróżnia się ciemnym kolorem, łagodnymi, żywicznymi aromatami i wyjątkowo bogatym składem. Ponieważ spadź występuje tylko latem, i to nie zawsze w tym samym miejscu, miód spadziowy jest produktem ekskluzywnym, a przy tym droższym od innych miodów.
Co zatem z miodem wielokwiatowym – czy do jego wytworzenia naprawdę potrzeba wielu kwiatów?
Miód wielokwiatowy może się różnić kolorem i smakiem w zależności od pożytków występujących w okolicach danej pasieki. Posiadamy kilkadziesiąt pasiek, dlatego nawet w tym samym sezonie miód wielokwiatowy może być bardzo różny: od bardzo jasnego po ciemnożółty kolor. Naturalny miód nigdy nie będzie powtarzalny
Czy miód pszczeli jest zdrowy?
Nie bez powodu miód pszczeli zwany jest płynnym złotem! Oprócz doskonałego smaku, który świetnie łączy się z herbatą, mlekiem, kawą, deserami i wypiekami, a nawet sosami i marynatami, miód posiada wiele drogocennych minerałów. Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Do tego miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk. Warto wprowadzić miód do codziennego menu